[:sv]Underhåll på cykeln[:]

[:sv]Underhåll på cykelnDin cykel behöver inte speciellt mycket underhåll. Förvaras den inomhus så slipper du få rost på den och som en bonus så blir den något svårare att stjäla.
Gällande underhåll är det viktigt att bromsar fungerar felritt i alla lägen. Utöver det är det självklart en fråga om komfort och utseende.

Rulla utan punktering

För att få din cykel att rulla så bra som möjligt så bör du ha ett ordentligt däcktryck. Kontrollera hur högt tryck du kan ha på sidan av däcket. Ännu en bonus i detta inlägget är att risken för punktering minskar med rätt däcktryck. Oavsett om du skall cykla motionslopp som Hisingen Runt eller Västkusten Runt kommer du tacka dig själv över att du pumpat däcken 🙂

Tvätta och smörj

Angående hur ofta du skall tvätta din cykel är mest en estetisk fråga. Självklart är det roligare att cykla på en ren och glänsande cykel.
Men är kedja och kassett lortiga så sliter du på drivlinan helt i onödan. Se därför till att göra rent dessa och smörj kedjan med olja efteråt. Tänk på att aldrig använda starka medel eller avfettning i närheten av lager eller kedja.

Ett tips är att använda skötlappar eller ”wipes” för att torka av ramen, när du är klar med ramen kan du använda samma wipes på kedjan.
Tänk på att inte använda högt tryck som högtrycksspolning på lager eller vid ställen där vatten kan tränga in.

För att skydda ramen extra kan du använda bilwax eller liknande, det gör även att nästa rengöring blir ännu enklare.

Underhåll kedjan

Är kedjan rostig kan det vara en god tanke att byta den helt enkelt. Men även om den inte är rostig kan den vara förbrukad.
Det är olika hur ofta du behöver byta kedja och beror på faktorer som hur ofta du växlar, hur tungt du trampar och hur långt du kört.
Enklaste är att be din cykelhandlare kolla på kedjan så mäter de om det är dags eller inte.

Okey men nu är kedjan varken rostig eller förbrukad!
Ja då behöver den ändå lite kärlek i form av smörjning. Droppa en droppe olja på varje länk, inte på kedjans utsida och heller inte på kassett eller främre klingor.
När du smort kedjan tar du en trasa och torkar av all överflödig olja och torkar rent på utsidan av kedjan.

Om du inte orkar göra det själv kan du lämna den till vår partner Team Sportia :)[:]

Godkänt cykellopp av Svenska Cykelförbundet
[:sv]Nyhetsbrev[:]