[:sv]Anrikt lopp på anrika Lindholmens varv[:]

[:sv]Det är inte bara anrika cykelloppet Hisingen Runt som är klassiskt med över 40 år på nacken. Även 2018 års start och målgång kommer ske på anrik mark där det byggts fartyg sedan 1500-talet.

5-årsjubileum

Totalt sett är det 42:a gången det anrika loppet går av stapeln. Det är inte bara ett anrikt lopp, med den stora mängden underbara deltagare är det även västsveriges största cykelfest tillsammans med Västkusten Runt. Syskonloppet Västkusten Runt som med distanserna 120 respektive 160 kilometer firar dessutom 5-årsjubileum med speciellt framtaget medaljband av Vasaboden.

Tre anrika lopp

Hisingen Runt som arrangerats sedan 1977 ingår i Göteborgsklassikern. Klassikern består av ytterligare två anrika lopp, Göteborg Simmet som är yngst men inte minst i sammanhanget har simmats sedan 2009 och terrängloppet Finalloppet har funnits sedan 1968.

Det gör att klassikern består av tre klassiska lopp med olika dicipliner att träna inför samt stärka hälsa och motion under hela året.

Lindholmens varvs historia

Redan under 1500-talet byggdes det fartyg vid Lindolmen. Då var det flottan som var beställare av båtarna. Varvet fick sedan konkurrens under slutet av 1600-talet. Det uppdaterade varvet på Lindholmen byggdes på initiativ från handelsfirman Mattsson & Braune samt Theodor Wilhelm Tranchell.

Briggen Aurora vilket var det första fartyget sjösattes 1848 på Lindholmens varv. År 1852 tillkom det en mekanisk verkstad samt möjlighet för sjösättning och upptagning av fartyg.

Sjösättningen av den första järnångaren – med namnet Gustaf II Adolf – ägde rum den 13 december 1854. Ett separat svensk-tyskt bolag hade bildats för fartyget. Jungfruresan skedde den 18 april 1855. Fartyget var den största ångaren som byggts och ansågs vara den elegantaste.

Det sista fartyget på Lindholmen bygdes år 1974, tre år innan Hisingen Runt arrangerades för första gången. Kvar fanns 150 anställda som jobbade i torrdockan med reparationsverksamheten som Eriksberg sålde till Götaverken.

Under perioden 1848-1976 levererade Lindholmens varv cirka 1 100 fartyg

anrika varvet

Källor:

Det gamla Göteborg
Wikipedia[:]

Godkänt cykellopp av Svenska Cykelförbundet
[:sv]Nyhetsbrev[:]