[:sv]Friskvård för företag och privatpersoner[:]

[:sv]Vi har fått möjligheten att intervjua Sara Lundqvist grundare och delägare av Aktivitus AB om friskvård.

Intervju med Sara Lundqvist

sara aktivitus friskvårdFråga: Hej Sara du är grundare och delägare av Aktivitus AB. Dessutom är du legitimerad sjuksköterska. Det är många strängar på lyran, Hur kommer det sig att du och din man grundade Aktivitus?

Svar: Efter att ha varit elitaktiva MTB-cyklister under flera år och själva åkt ner till Tyskland för att genomföra tester och få hjälp med träningen fick vi inspiration att dra igång något liknande på hemmaplan.

Fråga: Okej, så ni tar fram det bästa hos tränande individer, men vad kan ni erbjuda en motionär eller rent av en soffpotatis?

Svar: Vi kan hjälpa alla, oavsett utgångsläget, att nå en högre kondition eller bättre hälsa. Ju sämre tränad desto större förbättringspotential! Vi skapar alltid individuella träningsplaner och de kan se ut på 1000 sätt beroende på hur/om du tränat innan, målsättning, fysisk status, styrkor/svagheter, tid till träning, livspussel osv.

Fråga: Och när vi kommit dit, hur ofta behövs träning och vilka former?

Svar: Motion eller träning behövs det ca. 150 min per vecka av för att uppnå god hälsa. När det gäller att prestera behövs fler timmar och det blir också viktigare hur du tränar, att göra skillnad på passen och fokusera på dina svagheter. Progressivitet är också viktigt, att det finns ökning av belastning någonstans i programmet. Detta är Aktivitus experter på.

Fråga: Krävs det att jag har hantlar och träningsredskap?

Svar: Inga krav, vi anpassar träningen utefter varje individs förutsättningar. Detta gäller även utrustning.

Fråga: Men vardagen räcker inte alltid till. Det är gräsmattor som skall klippas, barn som skall skjutsas och allt annat. Finns det möjlighet att göra något på lunchen med kollegorna?

Svar: Att som småbarnsförälder ha tränat klart när man hämtar upp barnen på förskolan på eftermiddagen är idealiskt så lunchen är perfekt att träna på, om du har ett flexibelt jobb. Annars rekommenderar vi varmt löp- och cykelpendling. Vi tycker inte heller man ska vara rädd för att inkludera barnen i fysisk aktivitet, det behöver inte vara så uppstyrt alltid utan när det kommer till motion för hälsa räknas all rörelse.

Även friskvård på schemat

Fråga: Så det är inte bara elitträning utan även friskvård?

Svar: Vi har två spår på Aktivitus; våra testkliniker dit privatpersoner kommer för att få hjälp med träningen mot specifika mål men vi erbjuder också proaktiv friskvård till företag och det är denna del av Aktivitus som expanderar snabbast. Det finns en stor efterfrågan på våra tjänster som kompletterar de ohälsotjänster som t.ex. Previa, Avonova, Feelgood mfl. erbjuder. Vi har hittat en metod för att aktivera alla till mer rörelse och följer upp regelbundet för att maximera motivationen. Dessa investeringar har visat sig löna sig väldigt snabbt för arbetsgivaren som sänker sjuktalen och ökar produktiviteten. Den största vinsten är dock gladare och friskvara medarbetare som trivs bättre på jobbet!

Fråga: Detta låter nästan för bra för att vara sant! Kan jag använda friskvårdskuponger när jag nyttjar era tjänster?

Svar: Yes, vi är anslutna till Friskvårdskuponger, Benify, Wellnet mfl.

Fråga: Vilka tester kan ni erbjuda när ni är ute på företag?

Svar: Till företag erbjuder vi Submaximala konditionstester (kräver ej ombyte), blodtryck, Hb, Glukos, blodfetter, kroppssammansättning. Vi jobbar också alltid med individuell målsättning och planering.

Fråga: Hur ofta rekommenderar ni att genomföra era tester?

Svar: Två ggr/år är lagom – detta gäller både privatperson och företag.

Vi tackar för en mycket bra intervju och bra information.

Missa inte heller att läsa Matias Lundqvist tips inför Hisingen Runt.[:]

Kategorier:

Godkänt cykellopp av Svenska Cykelförbundet
[:sv]Nyhetsbrev[:]